Grønland er ikke noget, der fylder ret meget i den almindelige gymnasieelevs eller hf-kursists bevidsthed, og mange undervisere føler sig måske heller ikke helt klædt på til at tage fat på et forløb om Grønland.

Formålet med udgivelsen af Grønland – historie, samfund, religion vil være at rette op på det forhold. Vi mener, at et forløb om Grønland rummer mange muligheder og vinkler, og at det derfor passer perfekt som et områdestudie til kultur-samfundsfaggruppen på hf  eller AT-forløb på stx.  Eksempelvis: Hvordan har den kristne mission påvirket den grønlandske identitet? Har Danmark krav på de grønlandske naturrigdomme? Bør Danmark sige undskyld for koloniseringen af Grønland?

Når man beskæftiger sig med Grønland får man både det eksotiske og det nære. Grønlands natur, samfundsopbygning og kultur er væsensforskellig fra den danske, men samtidig betyder de tætte bånd mellem Danmark og Grønland, at de fleste kan relatere sig til emnet. Det betyder samtidigt, at det er nemt at gå til emnet, fordi stort set alle kilder er skrevet på dansk.

Grønland – historie, samfund, religion vil indeholde opgaver målrettet undervisningen, ligesom vi vil vedlægge relevante kilder og statistisk materiale, som kan anvendes både i den daglige undervisning og til eksamen.

Du kan læse synopsen, der er udgangspunktet for vores arbejde med Grønland – historie, samfund, religion.

Forfattere: Krister Hansen og Rasmus Augustesen

Redaktør: Lise Ludvigsen

 
avatar
Om bloggeren

Rasmus Augustesen

4 Responses to Det nære og eksotiske – Grønland har det!

 1. avatar Jette Lydom siger:

  Hej Rasmus

  Spændende projekt, I har taget fat på med en bog om Grønland 🙂
  Jeg kender hverken jeres baggrund eller motivation for at skrive bogen, så jeg vil skrive kort her. Det kan evt. uddybes senere.
  Siden 1999 har jeg fulgt udviklingen i Grønland og frem til 2009 var jeg jævnligt deroppe som rejseleder. Mine arbejdsopgaver involverede bl.a. at jeg holdt foredrag for mine gæster, og som rel.vid.-studerende satte jeg mig særligt grundigt ind i den før-kristne religion i Grønland. På et tidspunkt ville jeg gerne skrive speciale om dette emne, men min mulige vejleder stillede som krav, at jeg skulle kunne læse kilder på grønlandsk. Derfor opgav jeg…

  Der findes oplagt spor af før-kristen religion i mange nutidige grønlandske skikke og forestillinger, men det er ikke lykkes mig at finde særligt fyldigt skriftligt belæg i nutidige kilder. Evt. synkretisme bliver typisk fortiet.

  En oplagt kilde havde været Mogens Hindsbergers arbejde. I stedet er det blevet et stilstudie i mislykket feltarbejde og etnocentrisme, som har vakt vrede i Grønland – desværre 🙁

  Jeg uddyber gerne, hvis jeg ikke skriver selvfølgeligheder, som I allerede kender til. Hvis det er tilfældet, vil jeg blot ønske god arbejdslyst!

  Bedste hilsner
  Jette Lydom

  • avatar Poul Storgaard siger:

   Kære Jette Lydom

   Tak for dit input. Jeg beklager, at vi har overset din gode kommentar til vores projekt. Jeg har lige gjort forfatterne opmærksom på dit indlæg.

   Kapitlet om religion i Grønland er nu lagt ind i udgivelsen, og du kan via din Systime-konto få adgang til at læse det, se https://groenland.systime.dk/index.php?id=143. Det skal siges, at der endnu ikke er hverken billeder, opgaver eller tekster til. Det kommer.

   Vh. Poul Storgaard, projektleder

 2. avatar Kim Christensen siger:

  Hejsa

  Spændende projekt I her har kastet jer over.
  Jeg har også kigget lidt på jeres synopsis og kan egentlig godt lide den.
  Eneste bemærkning er, at jeg ikke umiddelbart synes at kunne finde noget om nyordningen i 1950 og grundlovsændringen i 1953, som er af afgørende betydning for Grønlands tilknytning til Danmark efter krigen.
  Selv sidder jeg i øjeblikket og skriver universitetsprojekt om denne del. I må derfor endelig sige til, hvis jeg kan være jer behjælpelig med materiale om dette til jeres bog.

  Mvh
  Kim Christensen
  VUC Nordjylland

  • avatar Poul Storgaard siger:

   Hej Kim Christensen

   Tak for din positive respons – og undskyld den lange svartid!

   Jeg har henvist forfatterne til din kommentar og dit tilbud om fagligt input.

   Forfatterne sidder lige nu og skriver på kapitlet om historie, og når det er færdigt, vil vi offentliggøre det på groenland.systime.dk. Du kan allerede nu gå ind og læse de samfunds- og religionsfaglige kapitler.

   Vh. Poul Storgaard, projektleder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *