Litteraturhistorien – på langs og på tværs giver eleverne viden om centrale perioder i dansk litteraturs historie – og klæder eleverne på til at kunne perspektivere teksterne til nutiden. Første del af udgivelsen gennemgår perioder i dansk litteraturs historie kronologisk, fra middelalderen frem til i dag, med udvalgte forfattere og tekster som eksempler. Anden del af udgivelsen tager udgangspunkt i de litterære genrer og giver et overblik over romanens, novellens, lyrikkens og dramaet udvikling gennem litteraturhistorien.

Udgivelsen er nu fuldt udvidet med en antologi-del på i alt 29 tekster fordelt på de 8 periodekapitler, der dækker kravene til tekstlæsning fra den danske litteraturs kanon – nemlig en folkevise og tekster af kanonforfattere. Se fx tekstafsnittet Tekster til det moderne gennembrud med 4 omhyggeligt udvalgte og didaktiserede tekster.

I forbindelse med alle teksterne findes en introduktion af forfatteren og en række arbejdsspørgsmål til teksten, hvor samspillet mellem tekst, kultur og samfund er i fokus, ligesom analyse af sprog og stilistik inddrages. Desuden findes kreative øvelser, der skal træne elevernes udtryksfærdighed samt arbejdsspørgsmål, hvor eleverne skal undersøge en problematik og finde yderligere information på nettet.

Teksterne i bogens antologiafsnit kan hver især hentes som pdf, hvilket giver en række fordele fx for elever med læseudfordringer.

Vi planlægger indlæsning af nogle af de 29 tekster, og vi overvejer at udfærdige nogle interaktive spørgsmål til supplement af de “almindelige” arbejdsspørgsmål, der allerede findes på flere niveauer i udgivelsen.

Har du andre forslag eller ønsker til iBogens fortsatte udvikling? Skriv meget gerne en kommentar!

 
avatar
Om bloggeren

Barbara Kjær-Hansen

Underviser i dansk, religion og idéhistorie. Medforfatter til Litteraturhistorien - på langs og på tværs og Analyse af kultur og sprog.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *