cas-lab

SystimeCAS blev introduceret august 2014 som en integreret del af Systimes lærebøger til matematik og fysik. I skoleåret 2014-15 bliver online-værktøjet brugt og testet af elever på ungdomsuddannelser i hele landet. Ideen er løbende at udvikle det matematiske redskab så det tilpasses behovene på skolerne.

I løbet af foråret ankommer således en række nye delværktøjer, som primært retter sig mod et forbedret analytisk grafværktøj, integration af billeder og tegninger samt nye matematiske funktioner (bl.a. chi-i-anden test) der optimerer på elevernes behov og kravene fra læreplanerne. For grafværktøjets vedkommende er der i første omgang fokus på disse matematiske (og formidlingsmæssige) egenskaber:

 • Tangentbestemmelse direkte i grafvinduet
 • Tangentbestemmelse med analytiske kommandoer
 • Arealbestemmelse under og over kurver
 • Bestemmelse af arealer mellem kurver
 • Skæringspunkter mellem grafer og mellem grafer og akser
 • Bestemmelse af Maximum og Minimum for grafer
 • Customized labels på akser, punkter og grafer

Vi hører fortsat gerne fra både lærere og elever med ideer og behov. Kontakt os i løbet af foråret og vi kan måske introducere løsningen på din udfordring allerede til skolestart!

 
avatar
Om bloggeren

Klaus Marthinus Christensen

13 Responses to Udvikling af CAS foråret 2015

 1. avatar Signe Nytoft Drewsen siger:

  Hej Jeg kan skrive et udtryk og differentiere det, men jeg kan ikke finde f'(14) fordi jeg ikke kan finde ud af at kopiere det differentierede udtryk og derefter substituere x med 14. Er det muligt at kopiere det differentierede udtryk på en Ipad? Jeg kan godt gøre det på computeren.
  Mvh Signe

 2. Hej Signe
  Tak for dine spørgsmål. Kan du give mig et konkret eksempel og jeg skal prøve om jeg sende en løsning ud på dit problem?
  Bedste hilsener
  Klaus

 3. avatar Robert Pulvertaft siger:

  2^x = x+1 og lignende ligninger kan ikke løses.

 4. avatar Robert Pulvertaft siger:

  Ikke om CAS, men om Graftegner:

  Jeg savner at kunne tegne lodrette linjer, så man kan finde funktionsværdier grafisk (ved at finde skæringspunktet).

  • avatar Claes Sønderriis siger:

   Hej Robert

   Tak for besked. Vi vil tage dit forslag med, når vi overvejer videreudvikling af graftegneren.

   Mvh Claes

 5. avatar Claus Christensen siger:

  Jeg er stødt på et problem, som gør mig ret utryg ved wiris calc: Hvis jeg skriver en formel i et wiris-dokument, kopierer den og sætter den ind et andet sted, så bliver den nogle gange opfattet helt forkert. Jeg opdagede problemet, da jeg ville lave en lille formelsamling til potenssammenhænge.

  Definerer jeg a = (log(Y)-log(y))/(log(X)-log(x)) og vil bruge den et andet sted, så glemme wiris calc, at log er en kendt funktion og behandler log som om det var et udefineret symbol (eller måske tre), som den kan forkorte ud. (Udtrykket blev skrevet i en brøk-skabelon og uden parenteser omkring tæller og nævner).

  Tilsvarende oplevede jeg problemer, når jeg i stedet for stort og lille x og y brugte x1, x2, y1 og y1. Efter kopiering blev disse opfattet som x*1, x*2 osv. Oftest kan man se, at der er et problem ved at symbolerne bliver sorte, men nogle gange forbliver de blå selvom de stadig opfattes forkert.

  Findes der en måde at løse dette problem på?

  mvh
  Claus

  • avatar Klaus Marthinus siger:

   Hej Claus
   Tak for din besked om problemer med at kopiere formler. Jeg undersøger sagen nærmere og vender snarest tilbage. Bedste hilsener Klaus Marthinus

 6. avatar Kent Runge Poulsen siger:

  Jeg er lærer på VUC-Odense og glad for at bruge Wiris i UV. Men siden 18.1.17 har det fungeret dårligt – der kommer konstant meddelelser om mistet kontakt til Wiris calc-kernen, typisk ved 3. beregning i et ark.
  Venlig hilsen, Kent.

 7. Hej Kent Runge Poulsen,

  Vi er opmærksomme på at der er opstået nogle problemer ved visse udregninger. Der arbejdes i øjeblikket på sagen, og jeg håber en af de nærmeste dage at kunne afmelde fejlen.

  Hilsen

  Klaus Marthinus

 8. Hej Kent Runge Poulsen,

  Systime CAS er blevet justeret så fejlen med ligninger af typen f'(x)=k igen kan beregnes. Der var tale om en opdateringsfejl, som vi beklager. En forebyggende procedure indføres nu, så problemet ikke genopstår.

  Tak for hjælpen.

  Klaus Marthinus

 9. avatar Jakob Brøndlund siger:

  Min kollega har opdaget et ejendommeligt problem i ligningsløseren:
  Hvis man skriver en ligning med en brøk på venstresiden og en brøk med en trigonometrisk funktion i nævneren på højresiden, får man en “syntax error”, f.eks. 5/3 = 1/sin(x)

  Fejlen må ligge i fortolkningen af sin, for hvis man derefter sletter “sin” og erstatter det med “sin”, får man de to løsninger i intervallet 0 – 2pi.

  Venlig hilsen
  Jakob Brøndlund

 10. avatar Claes Sønderriis siger:

  Hej Jakob – Vi har set på sagen og kan ikke genskabe problemet. Hvis du har mulighed for at sende mig et skærmdump, der illustrerer fejlen, ser jeg gerne på det igen. Mail: cls@systime.dk

  Mvh Claes

 11. avatar Claes Sønderriis siger:

  Hej igen, Jakob. Du skrev om “ligningsløseren”, og så gættede jeg på at det drejede sig om vores simple lommeregner, hvor vi har en knap med netop det navn – “Ligningsløser”. Men nu ser jeg, at vi er i en tråd om CAS-værktøjet. Dér har vi ganske rigtigt det nævnte problem, som vores leverandør er ved at se på. Problemet opstår ikke, hvis man vælger “sin” under “Funktioner”, men din fremgangsmåde bør også fungere, og det er der programmører i gang med at se på.

  Mvh Claes

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *