Nu foreligger der lærervejledninger til opgaverne i de fire første kapitler i iBogsversionen af Håndbog til dansk. Lærervejledningerne fortæller enten om hensigten med opgaverne eller giver forslag til, hvordan de skal løses. Flere af vejledningerne er forholdsvis omfattende og detaljerede. Det gælder især dem, der indeholder tekstanalyser. Jeg håber, lærervejledningerne kan være en hjælp i en travl hverdag.

Her er et eksempel:

Opgave:
Find ud af, hvilke idiomer Ursula Andkjær Olsen leger med og fordrejer i digtet “Minder fra samfundet” fra digtsamlingen ATLAS over huller i verden (2003). Diskuter, hvad de betyder, hvilken effekt de har, og hvad Ursula Andkjær Olsen vil sige med digtet.

Lærervejledning:
Af idiomer kan nævnes følgende: – Gå i hundene. – Tabe næse og mund. – Gå i stå. – Skære ind til benet. – Være i lommen på nogen. – En sten i skoen. – Gå hjem og vug. – Han faldt over sine egne ben. – Grib i egen barm. – Han faldt for fristelsen. – At tale i munden på hinanden. – Jeg vil dø i min rede. – Jeg har aldrig fået noget. – Det er aldrig for sent. – Jeg er på spanden. – Der er intet nyt under solen. – Enden er nær. – At vende den anden kind til. – Hvor trykker skoen. – Faldet for brystet.

Ursula Andkjær Olsen ser på de mange idiomer eller faste udtryk, vores sprog består af. Hun tager dem så at sige på ordet, hun forstår dem bogstaveligt eller konkret, og hun laver som regel lidt om på dem og ser på hvad der sker med betydningen. Til tider opstår der nye og uventede betydninger, andre gange ender det i det rene nonsens. Forskellige passager i digtet knytter desuden an til bibelcitatet ”Lad den der er ren (uden synd) kaste den første sten”. Digtet fortæller om det karriereorienterede menneske, der er bange for at gå i stå og bange for ikke at være tilstrækkelig succesrig i seksuel og arbejdsmæssig henseende.

Du skal være tilmeldt ajourPlus for at få adgang til lærervejledningerne.

 • Forfatter: Ole Schultz Larsen
 • Redaktør: Grete Ravn Nielsen
 
avatar
Om bloggeren

Ole Schultz Larsen

4 Responses to Indgående lærervejledninger til Håndbog til dansk iBog®

 1. avatar Anne Gløvermose Nielsen siger:

  Hej Ole. Jeg bruger din bog og er meget glad for den. Derfor er det bare endnu bedre, at du også laver lærervejledninger. Dog kan jeg ikke finde dem på bogen – heller ikke selvom jeg logger ind via ajourplus. Kan du hjælpe?
  Vh Anne, Randers Statsskole

  • avatar Poul Storgaard siger:

   Hej Anne

   Du finder Ajourplusmenuen i øverste højre hjørne. Når du går ind her, åbner Lærervejledningen.

   Håber det lykkes.

   Vh. Poul Storgaard, projektleder i dansk.

 2. avatar Dorit Selmer siger:

  Jeg kan altså heller ikke finde lærervejledningen?
  Mvh. Dorit Selmer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *