Vi udvider nu iBog® Litteraturens huse med syv tekster af kanonforfattere, så iBogen bliver endnu mere fleksibel at bruge i undervisningen efter reformen. Alle tekster har intro og ordforklaringer, som gør det lettere for eleverne at læse teksterne (adgang kræver licens):

  • Ludvig Holberg: af Niels Klims underjordiske rejse. Holberg er satiriker af højeste karat, når han med en blanding af ustyrlig fantasi, sund fornuft og stor komik sender Niels Klim til fantasiriget Nazar. Her er det mændene, der kunne starte en #MeToo-bevægelse! Kvinderne sidder på samfundets øverste positioner, og de går ”uhindret omkring på gader og veje og ser på mænd. De nikker, blinker, pifter, kniber dem, råbet til dem, chikanerer dem.” Også Niels Klims møde med verdensfjerne vidensarbejdere er kostelig og lige til at trække ind i en nutidsdebat.
  • N. F. S. Grundtvig: af Skolen for livet. Når Grundtvig tordner mod den ”Indbildning, at Livet kan og skal lade sig forklare, før det leves”, slår ordene direkte ned i både samtidens og nutidens diskussioner om faglighed og almendannelse, om hvad skolen vil med de unge. og hvad de vil med skolen.
  • Steen Steensen Blicher: Skytten på Aunsbjerg. Som barn var novellens fortæller dybt fascineret af skytten med det eksotisk klingende navn Guillaume. Som voksen får han afsløret flere, men ikke alle lag af den gribende og grumme krimi, der også handler om loyalitet, kærlighed og jalousi.
  • Pontoppidan: af Lykke-Per er (heldigvis) ikke til at komme udenom i danskfaget. Her er fire centrale uddrag af romanen om Pers vej fra præstehjemmets strenghed til kampen for frihed i både samfundsmæssig og eksistentiel forstand med naturen som livets klangbund.
  • Martin Andersen Nexø: af Pelle Erobreren. Ingen scene i en dansk roman skildrer vist mere hjertegribende en fars afmagt over for sin søn end staldscenen, hvor Lassefar siger til Pelle: ”men du kan gro af det din far muldner”. Den replik står som et statement om undertrykkelse, men også om håb, i det danske klassesamfund omkring 1900. Her vokser Pelle op og finder sin livs-vision i storbyens socialistiske bevægelse.
  • Karen Blixen: “Peter og Rosa” fra Vintereventyr. En fortryllende frisk og sanselig, men også hjerteskærende fortælling om Peter og Rosa, der ender med i tæt omfavnelse at gå gennem isen ud for Helsingørs kyst. De søger det, der til alle tider har trukket i unge mennesker; at bryde med det vedtagne og familiens forventninger, at søge frihed og identitet i mødet med det fremmede og først og fremmest: at kaste sig ud i kærligheden.
  • Klaus Rifbjerg: af Stederne. Klaus Rifbjerg døde forrige år, men hans satiriske stemme klinger i dette digt, der konfrontatorisk blander erindringer om dampradioens høflige ”God dag” og scener med helikopterkampfly i Irakkrigen: ”Did you get the bastards”?

Alle tekster rummer både komplekse livsbilleder og stor humor – fra underfundighed til grovkornet satire.

God læselyst!

avatar
Om bloggeren

Sine Dalsgaard Kristensen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *