Systime iBog Systime har udviklet et nyt medie. iBogen kombinerer bog og web og henter det bedste fra begge verdener.

iBogen udnytter bogens sekventielle struktur men rummer også alle netmediets interaktive muligheder, som quizzer, video, lyd og alternativ navigation.

Du kan især glæde dig til muligheden for at tilføje dine egne noter til materialet. Selve iBogen er kun tilgængelig online, men dine noter kan eksporteres, gemmes og bruges offline.

Se en videopræsentation af iBogen

Vi forventer at udgive de første iBøger i løbet af april, men allerede nu kan du se iBogens fordele på fx Psykologiens veje, der er frit tilgængelig indtil 1. august. Du kan også se nærmere på Plus til matematik, der har indbygget en avanceret lommeregner med ligningsløser og en graftegner.

Du kan også se Berlingske Tidendes omtale af iBogen. Avisens nyhedsgrafik Sådan fungerer iBogen giver dig også et godt indtryk af materialet.

Vi glæder os til at høre din mening og håber, du vil være med i udviklingen.

Indlæggets tags:
 
avatar
Om bloggeren

Ulla Krag

26 Responses to Systime lancerer iBogen

 1. avatar Søren Lindbo siger:

  Hej
  Tør i virkelig godt kalde den iBogen? Tænker her på at Apple snart lancerer deres iBook i deres iBookstore i forbindelse med den nye iPad. Synes det er modigt. Er begejstret for ideen.

 2. avatar Ulla Krag siger:

  Kære Søren –
  Ja, vi tør godt kalde den for iBog.
  På Systime opererer vi med danske begreber, så selv om Apple lancerer iBook, vurderer vi, at det ikke kommer i konflikt med vores varemærke.

 3. avatar Susanne siger:

  Hej.

  Det ser spændende ud. Hvordan bliver adgangen til den? Skal man købe en bog pr. elev? Og i så fald kan et klassesæt arves af en ny klasse? Og hvad bliver prisen sammenlignet med trykte bøger?

  Vh. Susanne

 4. avatar Gitte siger:

  … kan se spændende perspektiver i forhold til samfundsfag og IØ! Glæder mig til at konceptet bliver fagligt bredere

 5. avatar Anne-Marie siger:

  Jeg synes det lyder spændende , men prisen vil jeg gerne høre lidt om.
   Kan alle ens hold få adgang?  Hvad med to-årige hold?  Kan vi få licens til skolen.
  Den trykte bog kan genbruges, og det er besparende på langt sigt. Jeg kan forestille mig at vi hvert år skal forny ibogen. Så det bliver løbende en dyr forretning for faget psykologi.        

 6. avatar Mai-Britt siger:

  Har I tænkt folkebibliotekerne ind i strategien? Vi har jo en lidt anden indkøbspraksis end skoler, og ville skulle have nogle særlige aftaler – det ser rigtigt godt ud!

 7. avatar Søren Wilhjelm siger:

  Jeg håber I er i stand til at løfte opgaven. Jeg underviser i kemi, og bruger Jeres ISIS-bøger, og for at være helt ælig, så er jeg ikke imponeret over de animationer der ligger på bøgernes hjemmesider. Kvaliteten skal være langt højere, før det er noget jeg vil bruge i min undervisning.

  • avatar Claes Sønderriis siger:

   @Søren Wilhjelm: Vi tror, at vi kan løfte opgaven – og der er planer inden for kemi også. Jeg regner med, at vi kan melde ud i løbet af 2010. Mvh Claes Sønderriis

 8. avatar Inge Lise siger:

  Det ser godt ud. Hvornår kommer den første iBog til faget dansk?

 9. avatar Astrid Mathiasen siger:

  Ser meget spændende ud. jeg kan se mange muligheder for mine fag dansk og tysk. Glæder mig til at følge udviklingen.

 10. avatar bentkk siger:

  spændende – vil gerne se noget konkredt – om fysik.

 11. avatar Hanne Feldthaus / Uddannelsesbibliotekar siger:

  Herligt at se at I er en af frontløberne for de nye danske elektroniske bøger som helt sikkert vil blive en del af fremtiden. Vi glæder os til at se de første færdige koncepter.

 12. avatar Jesper Hust siger:

  Det ser spændende ud. Du efterlyser idéer til andre
  ibøger, og jeg kom til at tænke på Litteraturens Veje.
  Jeg har stor glæde af bogen i undervisningen, men hold op hvor ville den være mere
  interessant hvis noget af det flotte billedmateriale m.m. var
  interaktivt -eller blot animeret med fx levende billeder og
  digtrecitationer m.m.
  Også værktøjer til tekstanalysen (kap. 1) kunne
  animeres og give nye pædagogiske muligheder. Jeg ved det er et
  omfattende værk, og det er måske (bl.a. pga. ophavsretlige forhold)
  urealistisk at konvertere LV til ibog, men idéen er hermed givet
  videre.

 13. avatar Ulla Krag siger:

  Mange tak for gode indspark, spørgsmål og kommentarer.

  Planen er at konvertere så mange af vores grundbøger som muligt. Lige nu arbejder vi på følgende titler til dansk: Forfatterskaber, Textanalyse, Litteraturens Huse, Skriftlig Dansk til HF, Tal og skriv.

  Til historie kan man glæde sig til Verdenshistorien før og efter 1914, til AT forbereder vi Primus, og til samfundsfag udkommer Globalisering som iBog. På lidt længere sigt kommer der iBøger til alle fag.

  Du kan følge processen her på Lab, hvor du også får adgang til at se og kommentere materialet.

  Prisen på en iBog vil afhænge af indhold og omfang. Målet er at gøre materialevalget omkostningsneutralt for skolen. Modellen bliver, at skolen eller den enkelte lærer køber et antal licenser, som giver eleverne adgang til iBogen i de år, de går på skolen. iBogen er personlig og kan ikke overdrages til andre.

 14. avatar Krabbe siger:

  Flot arbejde!
  Ser nu lysere på fremtiden for en 15årig, der hader skolebøger.

 15. avatar Christine siger:

  Jeg synes det åbner op for nogle spændende perspektiver for både elever og lærere, men jeg vil som andre gerne have lidt mere konkret viden om priser.
   

 16. avatar Jan siger:

  Ser spændende ud – og ja, de bedste fra begge sider (fysisk bog og nettet) SUPER. Gode hurtige søgefunktioner, + mulighed for personlige noter.
  Har Psykologiens Veje (papirudgave) som grundbog i Psyk.studie. Gode fordele med iBogen 🙂

 17. avatar sami siger:

  iBogen …. også kaldet en hjemmeside. Ja ok i har samlet det hele men alt den funktionalitet findes allerede. Der er mange hjemmesider som giver mulighed for at tegne grafer og endda meget mere. Det hele kræver naturligvis at man konstant er online, ellers kan man ikke se noter og selve bogen – Det er klart et voldsomt ulempe. Selvom der er internet de fleste steder så er der bestemt ikke altid internet der hvor eleverne sidder og laver lektier – og det er ret vigtigt.

 18. avatar hans siger:

  I HAR STJÅLET JERES KODE TIL GRAFTEGNER OG LOMMEREGNER
  Synes i ikke at det er problematisk at i som forelag forsøger at fortælle folk at jeres iBog er noget nyt, og så viser det sig at jeres primære værktøjer som lommeregner og graftegner bare er Copy/Past fra andre – i har slet ikke selv lavet disse værktøjer. Det kalder jeg ikke innovation, det er ren kopiering og så forsøger man derefter at sætte sit navn på det og sælge det som noget man selv har lavet.
  Her så kan alle se selv at det ikke er systime som har lavet graftegneren:
  http://bogwebs.systime.dk/mathweb12/GTC/excanvas.js
  – Det burde være pinligt
   
   
   

 19. avatar hans siger:

  Jeg burde måske lige skrive, at den fil jeg henviser til rent faktisk er iBogens graftegner – og den er så afgjort ikke lavet af systime.

 20. avatar Ulla Krag siger:

  Kære Hans

  Både lommeregner og graftegner er udviklet af Systime, og din påstand om tyveri er derfor en meget grov beskyldning.

  Uden at fortabe mig i alt for mange tekniske detaljer, kan jeg oplyse, at graftegneren benytter canvas-elementet, som er beskrevet i HTML ver. 5 og understøttet i alle nyere versioner af fx Firefox-browseren.

  Hvis IE-browseren skal håndtere canvas-elementet, kræver det en oversættelse af meget elementære tegnerutiner, og her benyttes helt som vanligt en js-fil, der klarer dette. Denne fil tegner overhovedet ikke grafer og har ikke noget med selve ideén bag graftegneren at gøre. Den er blot nødvendig, indtil også IE-browseren understøtter canvas-elementet.

  Vores brugere kan derfor have fuld tillid til, at såvel lommeregner som graftegner er lavet af Systimes egne forfattere.

 21. avatar Asger Wille siger:

  Kære Systime
  Først og fremmest tak for (og tillykke med) at I har taget udfordringen op. Den elektroniske tekst rummer fantastiske perspektiver for undervisning.
  Med fare for at blive kaldt alt muligt grimt vil jeg alligevel tillade mig at spørge, hvordan iBogen kommer til at fungere i forhold til fx Apples iPad eller andre ebogslæsere for den sags skyld.
  Jeg synes, det er en vidunderlig tanke, at jeg ville kunne tage alle mine bøger med i skole – blot ved at medbringe en iPad. Men som det ser ud nu, vil det kun være pdf’en jeg kan medbringe, hvis jeg ikke lige er online – Og efter fire år skal jeg genkøbe bogen. Det kan vel blive temmelig dyrt i længden.
  Jeg kimser ikke af ideen om den gratis pdf – slet ikke. Men vil fremtiden bringe en epub-udgave af jeres iBøger?
  De bedste hilsner
  Asger Wille
   

 22. avatar Ulla Krag siger:

  Kære Asger –

  Du stiller et meget relevant spørgsmål – her er bud på et svar.

  Du kan bruge langt størstedelen af indholdet i vores iBøger på en iPad, eftersom de er tilgængelige via iPad’ens browser. Du skal dog være opmærksom på, at Apple (endnu) ikke understøtter Flash, og at evt. video og interaktive modeller derfor i udgangspunktet ikke er brugbart.

  På Systime er vi imidlertid ikke sikre på, at epub-formatet er fremtiden, når det gælder digitale undervisningsmidler. Systimes iBøger er meget avancerede og indholdet opdateres dynamisk af forfatterne. Det er meget svært at realisere det samme indhold i epub-formatet.

  En særlig delikatesse ved iBogen er, at man kan tage personlige noter i en iBog, og vi arbejder på at, brugerne kan gøre deres iBøger til deres egne.

 23. avatar Kenneth Krabat siger:

  Interessant udvikling.
  Mht. til at iPad ikke understøtter Flash (og Java, Ruby, Python og .Net) skyldes formodentlig, at Apple beskytter sin indtægtskilde – iTunes Store. Med Flash på maskinen ville brugere kunne se streamet TV gratis, høre gratis musik, hente gratis Flash-spil osv. Man kan kun håbe, at Apple kommer til fornuft.
  http://www.cultofmac.com/adobe-theres-no-flash-on-ipad-because-apple-is-protecting-content-revenue/28564.
  Men det kunne selvfølgelig også være, at I skulle begynde at skrive kode igen og bruge HTML 5.
  Her er link til en browserplug, der gør det muligt midlertidigt at slå Flash fra – http://clicktoflash.com/ – med formålet at forøge brugerglæden.
   

 24. avatar Alan siger:

  Hej, vil det ikke være muligt at købe jeres iBook i apples Appstore til min iPad? eller igennem iBookstore muligvis? eller ligge det ud som .pdf.
  det ville gøre det meget lettere for undervisningen

 25. avatar Ulla Krag siger:

  Kære Alan –

  Du kan sagtens bruge iBogen på din iPad. Men som du sikkert ved, er problemet med iPad, at den ikke understøtter flash. Derfor bliver de fleste af vores videoer også vist med en anden teknologi.

  Langt hovedparten af iBøgerne indeholder desuden en eBog (pdf), som du også kan bruge på din iPad. Følg blot denne vejledning. Du skal dog ikke downloade eBogen via MinKonto, men ude på selve iBogen. Og herefter følge vejledningen.

  Vi sælger kun iBøgerne gennem Systimes butik. Og butikken fungerer også på iPad 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *